35 Avsnitt

  1. 35. Medeltida påskmat

    Publicerades: 2025-03-04
  2. 34. Hummerspår

    Publicerades: 2025-01-14
  3. 33. Julmönster som sätter stämning

    Publicerades: 2024-12-11
  4. 32. Hantverksöl och mikrobryggerier

    Publicerades: 2024-12-05
  5. 31. Mönstermani - trender och motiv på tryckta tyger

    Publicerades: 2024-11-12
  6. 30. 800 år av matarv

    Publicerades: 2024-10-17
  7. 29. Pilgrimsmat, kulturväxter och askes

    Publicerades: 2024-10-03
  8. 28. Matarvspodden: ett godisälskande folk

    Publicerades: 2024-09-17
  9. 27. Matlandskap och matkulturer i förändring

    Publicerades: 2024-09-03
  10. 26. Industrisamhällets framväxt och arbetarklassens mat

    Publicerades: 2024-07-03
  11. 25. Det gröna matarvet: podden gästar Vetenskapsfestivalen

    Publicerades: 2024-05-10
  12. 24. Tacos, utekök och fredagsmysande

    Publicerades: 2024-02-28
  13. 23. Matarv i museer

    Publicerades: 2024-02-07
  14. 22. Svenska krogklassiker

    Publicerades: 2024-01-25
  15. 21. Läskeblask i Sverige – en historisk exposé

    Publicerades: 2023-12-05
  16. 20. Kräftfest och andra svenska mattraditioner

    Publicerades: 2023-11-06
  17. 19. Halv special och falafel - språk och identitet

    Publicerades: 2023-10-23
  18. 18. Och först en Pommac

    Publicerades: 2023-08-16
  19. 17. Judiskt matarv: cholent, challah och kifoloch

    Publicerades: 2023-06-29
  20. 16. Livepodd från Vetenskapsfestivalen: gränsöverskridande mat

    Publicerades: 2023-05-29

1 / 2

I Matarvspodden möter vi forskare och författare i spännande samtal om mat som kulturarv. Mat hör ihop med människans överlevnad, men också med sociala mönster, livsvillkor, kultur och identitet. Kopplat till mat, recept och måltidsformer finns traditioner som förmedlas över generationer och på olika sätt speglar både individers och större gruppers kulturarv. Vi möter matarv genom olika ämnesingångar som arkeologi, konst, religion, etnologi och historia. Vi fångar upp teman som skolmat, läskhistoria, sjömat, vikingatidens mat och mat i antikens Rom. Vi pratar mat i kristider, kräftskivans kulturarv, mat och sorg, godis och fredagsmys. Matarvspodden finansieras genom bidrag ur Stiftelsen Gustaf Adolf Bratts föreläsningsfond och Lennart J. Hägglunds stiftelse för arkeologisk forskning, samt Centrum för kritiska kulturarvsstudier vid Göteborgs universitet. På hemsida delar vi länkar och bilder kopplat till poddavsnitten: https://www.gu.se/kritiska-kulturarvsstudier/cchss-poddar/

Visit the podcast's native language site